Кръводарител помага на фона на знамето на България

Как стигаме до „кръвната мафия“?

Често явление е хората да се спасяват сами, що се касае за потребността от кръвопреливане за тях самите или техен близък. Подобна нужда се случва винаги, когато сме най-неподготвени. Излиза докторът, който лекува близък човек и Ви казва „Необходимо е да намерите 5 банки кръв до 3 дни, за да можем да спасим вашия близък.“. Обвзема Ви паника. Не знаете как да постъпите. Първото, което Ви хрумва (и е съвсем логично) да постетите т. нар. „Кръвен център“ в съответния град. Там, обаче вдигат рамене и Ви казват „Оправяйте се.“. Илизате навън, оглеждате се отчаяни и тук се появява Вашият „спасител“. Заговаря Ви, защото ясно познава лицето на нуждаещият се и започва да предлага услугата си, но срещу съответната цена. Цената варира. Според спешността, според кръвната група, според възможностите Ви. Вие ставате жертва на обстоятелствата и нарушавате закона. Кой закон? Закон за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.

Ние от Kravodaritel.com не подкрепяме този тип дейност, дори напротив. Борим се с нея. Организирали сме много кампании за кръводаряване. Организирали сме и кампании за т.нар адресиранео кръводаряване, на хора в нужда. Помогнали сме на много хора. Винаги успешно. Как?

Какви са възможностите, за да намерите безвъзмездни кръводарители?

В миналото

Докато сайтът ни работеше с пълна сила и имаше регистрирани над 1000 безвъзмездни кръводарители всичко беше по-лесно. Потребителите можеха да направят справка и да намерят дарители. Да, но сайтът се напълни с продажници и в един момент бяха повече от безвъзмездните донори. Тогава бяхме принудени да свалим цялата база данни, защото пречеше повече отколкото помагаше.

И сега

Съществува мобилно приложение създадено от организацията БОДК. Нямаме информация колко добре работи и дали помага. Факт е, че е възможност, която трябва да опитате.

Съществува и възможноста със социалните мрежи. Според нашия опит това към днешна дата е най-ефективния метод. Нека да видим някои лоши и добри практики.

Как изглеждат успешните и неуспешните обяви за търсене на донор?

Неуспешните кампании са тези кампании, в които Вие сте пасивно търсещи. При тях търсещия очаква някой друг свърши работата вместо него. Оставя телефон и се надява

Вариант 1

 • Пасивни:
  „Трябват ми кръводарители – 0888888888“.
 • Неясни:
  „Търся кръв Б-.“.
 • Недостатъчни:
  „Търся кръв B(-) за близък. Телефон: 0888888888“.

Вариант 2

 • Кампании, които дават достатъчно информация и не разчитат някой друг да свърши работата Ви:
  „За операция на моята сестра, Иванка Иванова са необходими 3 банки кръв B(-). Тя пострада при домашен инцидент. Предстои операция. Моля, помогнете на сестричката ми. Тя е много позитивен човек и заслужава помощ. Пишете ми кога и как можете да помогнете, а аз ще се опитам да организирам всичко, за да е максимално удобно за Вас. Ако Ви е по-удобно, можете да ми звъннете на 0888888888.
  Ако не можете да дарите, моля, поне споделете. Предварително благодаря.

Как правилно да организирам кръводарителска кампания за близък?

 1. Подробности и формат на публикацията във Facebook.
  Бъдете честни. Не бихте реагирали на публикация от типовете във Вариант 1. Публикация от Вариант 2, обаче предразполага и дава достатъчно информация. Предразполага Ви да помогнете. Опитът ни показва, че публикации от Вариант 2 често плъзват по мрежата почти вирално.
 2. Картинка и/или снимка към публикацията във Facebook.
  В Google е пълно с картинки, свързани с кръвните групи. Прикачете една. Можете да приложите и снимка на нуждаещият се (не е задължително, но е желателно). Хората обръщат внимание много повече на публикации с картинка или снимка.
 3. Не предлагайте заплащане.
  1. Незаконно е.
  2. Неморално е.
  3. Ще Ви излезе „солено“
 4. Не приемайте предложения за платено кръвопродаване. Трите прични от т. 3 важат и тук.
 5. Бъдете благодарни и подкрепящи.
  Предложете на хората, които са се отзовали да кръводарят нещо за хапване, топла или студена напитка. Дори да не успее да дари по някакви причини, човекът заслужава благодарността Ви.
 6. Предложете възможности.
  Често причината за не се мотивира даден дарител е свързана с отсъствието му от работа или голяма дистанция до мястото за дяряване.
  1. Предложете транспорт или да покриете разходите за транспорт на дарителя.
  2. Ако е необходимо се обадете на ръководителя по служба на кръводарителя и помолете да уважат отсътвието му от работа.
  3. Ако кръвният център работи с номерца се наредете Вие на опашката за пореден номер, вместо кръводарителя. Така ще му спестите време и нерви.
 7. Не се поддавайте на паниката.
  За животоспасяващи ситуации болниците са длъжни да изискват кръв от кръвната банка, която после да бъде възстановена. ПОЧТИ НИКОГА НЕ Е СПЕШНО ДА НАМЕРИТЕ КРЪВ!!! Вместо да се паникьосвате и плащате луди пари на съмнителни търговци на кръв, ангажирайте адвокат, който да защитава правата Ви. Много са редки случаите, в които и кръвната банка няма наличности и тогава е редно и самата институция да се включи в промоцията на кампанията.
  При плановите операции и манипулации пък имате достатъчно време да си намерите донори и да подготвите всичко.

Има ли значение къде публикувам апела за помощ?

Има. Не очаквйате успех, като постнете на стената си обявяа дори от Вариант 2 на стената си, още повече ако е ограничена възможността за споделяне. Необходимо е малко повече старание.