Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да дари кръв. Това става еднократно, като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици.

Максималното месечно количество кръв, дарена под форма на малки количества от един кръводарител, не може да надвишава 160 мл. Вземането на малки количества кръв от един дарител може да се извършва до два пъти седмично.

Дарителите на малки количества кръв могат да бъдат и дарители на цяла кръв, клетъчни концентрати и плазма. В тези случаи допустимото количество дарена кръв при двумесечен интервал е до 500 мл, а за една година – до 2 000 мл за жени и 2 500 мл за мъже. Резултатите от медицинското освидетелстване трябва да отговарят на изискванията за съответното даряване. Малко количество кръв може да бъде взето не по-рано от два месеца след даряването на цяла кръв, клетъчни концентрати и плазма.

Източник: Кръводаряване

6 thoughts on “Кой може да дарява кръв?

  1. А къде мога да даря кръв ? И трябва ли да се плаща за тези изследвания преди кръводаряването ?

  2. След малко ще публикуваме местата където можете да дарите кръв.
    При кръводаряване всички изследвания, които се правят са напълно безплатни.

  3. iskam da popitam dali ima nqkvo ograni4enie v kilogramite za da moje da dari6 kruv blagodarq mnogo

  4. Да. Има. Мисля, че за мъже беше мин. 60 кг., а за жени мин. 50 кг. Т.е. ако сте под тези килограми няма да Ви позволят да дарите.

Comments are closed.