Кръвните банки със спешна нужда от кръв А и 0

Вчера излезе официално съобщение-апел от Министерството на здравеопазването на РБ и Националният център за трансфузионна хематология. Силен недостиг на кръвни продукти в района на град София и Западна България. Страшното е, че няма да могат да се покрият нуджите за кръвопреливания в спешни случаи.Министрство на здравеопазването зове за спешно кръводаряване

Български Червен кръст също подпомага набирането на кръводарители:

Уважаеми колеги,
Във връзка с острата нужда от кръв и кръвни съставки и Апела на МЗ за набиране на доброволни кръводарители, днес 14.09./ петък/@ в 13.00 ч. в сградата на БЧК намираща се на бул. Джеймс Баучер № 76 ще се проведе акция за набирането на кръв. Молим, всеки който желае да дари кръв за нуждаещите се.
БЛАГОДАРИМ ВИ!

Всички, които желаят да дарят кръв могат да направят това и на следните места:
– в НЦТХ – София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа
– в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.

Минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали. При посещение на кръвните центрове те трябва да представят документ за самоличност.
Служители от Министерство на здравеопазването и Националния център за трансфузионна хематология също ще се включат в акцията по кръводаряване.

ТЕЛЕФОНИ ЗА СПРАВКИ :
02/ 9210479, 02/ 9210461 – Национален център по трансфузионна хематология-София – от 8.00 до 18.30, събота и неделя – 9.00 до 15.30 часа.

Ето и още малко информация за всички, които биха искали да кръводаряват:

Знаете ли че:

На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв.
На всеки 1 на 7 души, влезли в болница, се налага да бъде прелята кръв.
Около 470 мл кръв могат да спасят до три живота.
Пациент може да бъде принуден да пропусне животоспасяващ орган, ако няма налична съвместима кръв за да се обезпечи трансплантацията
Ако всички кръводарители даряват три пъти в годината, липсата на кръв ще бъде рядко явление. (Същото би станало средно при две дарявания.)

Кръводаряването е хуманен и доброволен акт на милосърдие и човешка солидарност

Даряването на кръв е полезно! То няма да намали силата ви.
Кръводаряването допринася за увеличаване на защитните сили на организма.
Даряването на кръв прочиства организма – стимулира процеса на обновление на кръвните клетки.
Процедурата отнема само 20-30 минути.
Всеки може да дарява кръв веднъж на два месеца.
Не може да се заразите със СПИН, или която и да е друга инфекция, докато дарявате кръв. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряването са стерилни и се употребяват еднократно!
Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено за 3-4 седмици.
Всеки кръводарител получава безплатна възможност да се изследва за СПИН, хепатит В и С, сифилис, кръвна група и други тестове.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, с тегло поне 50 кг, за когото лекар е преценил, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, може да дари кръв!

Няколко важни съвета към всеки кръводарител:

48 часа преди кръводаряване не трябва да се приемат медикаменти, като антибиотици, хипотензивни средства (за кръвно налягане), антикоагуланти, дигиталисови препарати, стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства
в последните 7 дни преди кръводаряването не трябва да се използват антипсихотични, сънотворни и антиагрегатни медикаменти
два–три дни преди акта на кръводаряване трябва храненето да е редовно и разнообразно. Това укрепва организма и повишава качеството на кръвта
кръводаряването не трябва да се извършва на гладно
кръводарителят трябва да е здрав и отпочинал
след кръводаряване е наложително да се поема калорична храна и да се пият повече течности.

Кой и как може да дарява кръв?

Жените могат да даряват кръв 4 пъти за една година, мъжете – 5 пъти. Минималният интервал между две дарявания е не по-малко от 2 месеца. Напълно достатъчно е това да става два пъти годишно – такава е практиката в другите страни.
Хората, които желаят да даряват кръв могат да се обърнат към центровете по трансфузиология и хематология в страната – НЦТХ, или към отделенията по трансфузионна хематология към областните многопрофилни болници.
Защо хората се нуждаят от нашата кръв?
Дарената кръв се използва за кръвопреливане когато човек е изгубил много от своята кръв. Такива случаи са при тежки пътнотранспортни произшествия, при прободни рани или разкъсвания на тялото. Също така, кръвта (или части от нея) се използва за създаване на други кръвни продукти, които са жизнено необходими на хора в нужда. Важното е да знаем, че дневно са необходими 200 литра кръв, за да се задоволят нуждите, а те нарастват! Също така – всеки ден над 600 души се нуждаят от кръвопреливане, като половината от тях са деца!
Кога не можем да дарим кръв?
Преди самата процедура по кръводаряване, всеки попълва въпросник. Там се отбелязва наличието на определени заболявания или преболедуването им в миналото. Също така, след взимане на кръвта тя се изследва за различни заболявания, както и за кръвната група. По желание може да получите резултатите на изследванията на кръвта ви за СПИН, хепатит В и С, сифилис, както и за кръвната група.
Как да се подготвим за кръводаряване?
Препоръчително е, няколко дена преди даряването да се храните редовно и разнообразно. Трябва да сте отпочинали и да сте си осигурили достатъчно сън преди взимането на кръв. Също така не трябва да дарявате кръв на гладно – закусете, но не прекалено обилно. Изпийте едно кафе или тонизираща напитка, за да се повиши кръвното ви налягане.

3 мнения за “Кръвните банки със спешна нужда от кръв А и 0”

  1. Никой от кръвният център няма да ВИ се обади и да Ви помоли да кръводарите. Тук не става дума за конкретен случай, а за липса в кръвната банка за спешни случаи. Ако имате желание и възможност да дарите кръв, просто го направете в най-близкия до вас център за кръводаряване.

Коментарите са изключени.